Pages

Tuesday, November 9, 2010

Demam Denggi

DEMAM DENGGI dengan PERAWATAN HERBA HPADemam denggi merupakan penyakit merbahaya yang bermula dengan gigitan nyamuk Aedes dan sehingga kini tidak ada ubatnya. Ianya biasa terjadi pada kanak-kanak dan orang dewasa dan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Biasanya pesakit denggi akan ditahan dihospital bagi pemantauan selanjutnya. Pesakit akan dimasukkan air ke dalam badannya dan diberikan ubat tahan sakit sahaja.
Langkah-langkah pencegahan denggi adalah membersihkan kawasan rumah dari bertakungnya air yang boleh membawa kepada pembiakan nyamuk Aedes. Selain itu kita juga perlulah membuang asid dalam badan dan meningkatkan imuniti supaya terlindung dari pelbagai penyakit termasuk demam denggi ini.
Perawatan herba boleh diberikan kepada pesakit denggi dan diamalkan secara istiqamah. Sinergi dibawah adalah disarankan oleh Tuan Haji Ismail, pengasas HPA. Malah beliau mempunyai pelbagai petua untuk merawat demam denggi ini.
Sinergi bagi demam denggi:
D’det -3 biji pagi dan 3 biji malam
Shark Cartilage – 2 biji pagi dan 2 biji malam
Roselle -3 biji pagi dan 3 biji malam
Teh Herba -Minum 3 kali sehari
Amalkan sekali:
Alkalizing Clorophyll Drops dan Jelly Gamat HPA (1 sudu pagi dan 1 sudu malam).
Penyelesaian lain dari Tuan Haji Ismail
Sumber: JawiMedHerb
Baca berita hari ini tentang demam denggi yang semakin meningkat terutamanya di Johor. Rasa terpanggil untuk menyampaikan sesuatu yang sangat berharga terutamanya kepada ahli ahli HPA. Demam denggi menyebabkan pesakit merasa panas yang sangat tinggi, platelet rendah, badan lemah , seram sejuk, sakit kepala, sakit dalam mata, sakit belakang, sakit kaki , tekanan darah rendah, muka menjadi merah dan sakit sakit sendi. Rawatan segera mestilah dilakukan dengan membawa pesakit ke hospital.
Tidak ada ubat untuk menghentikan virus ini tetapi pesakit hanya diberikan ubat tahan sakit sahaja. Pesakit juga dibantu dengan memasukan air dalam tubuh dan rehat. Perubatan Jawi semenjak dari dahulu lagi percaya bahawa ada ubat khas untuk denggi ini tetapi masih belum diakui oleh perubatan alopaty kerana tiada data data klinikal. Apapun tidak salah dengan mengambil beberapa jenis ulam ulaman penyakit ini mudah dirawati. Paling lama hanya tidak lebih dari 3 hari dan paling cepat sehari semalam sudah menampakan peningkatan platlet darah.Ini bukan ubat ubatan tetapi ulam ulaman kampung sahaja. InsyaAllah.

Sumber dr: Jamaluddin Yeop Majlis

No comments:

Post a Comment